2020/06/26

Elindult az elektronikus piactér

Kissé megkésve, de szeptember 16-án elindította végre a belügyminisztérium az elektronikus kereskedést a közbeszerzési portálon. Pillanatnyilag 457 beszerző (potenciális vásárló) és 444 ajánlattevő (lehetséges eladó, szolgáltató) regisztrálta magát a rendszerben, ahol élőben folyik a beszerzés és az ajánlattétel, melyet bárki nyomon követhet. A hatóságok a korrupció visszaszorulását várják az új módszertől.
Az üzlet megkötése a közbeszerző és a szállító között az eddigi átlagos 43 nap helyett három napig fog tartani. Az elektronikus piactéren kell kötelezően megvalósítania beszerzéseit az államnak, a községeknek, a megyéknek, az általuk alapított vagy fenntartott szervezeteknek, a hozzájuk vagyonjogilag kapcsolódó szervezeteknek minden olyan esetben, amikor az árubeszerzés, szolgáltatás és építkezés értéke meghaladja az 1000, az állam esetében a 134 000 eurót, egyéb beszerzők esetében pedig a 207 000 eurót. Építési munkák esetében a pénzügyi érték felső határa 5 186 000 euró.
A piactér a becstelen üzleti partnerek kiszűrésére feketelistát is működtet majd, melyre felkerül minden ajánlattevő, aki három esetben és legalább két üzletkötés során nem teljesítette a szerződést. A piactérnek további két eszköze is van, az ún. dinamikus beszerzési rendszer, mely lehetővé teszi a lehető legtöbb kliens bekapcsolódását a közbeszerzésekbe (árverés-szerűen); az ún. elektronikus háttér-támogatás pedig elvi és gyakorlati információkat ad a közbeszerzőknek.
Az elektronikus piactér kivitelezője az Anasoft, a Slovak Telekom és a Szlovák Köztársaság Hírügynöksége (TASR).