2020/06/26

Egyablakos ügyintézés Szlovákiában is

Magyarországhoz hasonló „földrengés” várható Szlovákiában is Robert Kaliňák belügyminiszter elképzelései szerint: az úgynevezett egyablakos ügyintézési formát akarja bevezetni a tárca, ami azt jelenti, a jelenlegi 1660 állami hivatalból 2014-re összesen 137 marad.
A belügyminisztérium elképzelései szerint több államigazgatási szerv megszűnne teljesen, másokat összevonnának és új hatás- és feladatkörökkel látnak majd el, így kerül sor a jelentős átalakításra, amely 2013. január elsején kezdődik a kerületi állami hivatalok felszámolásával. Robert Kaliňák szerint a reform célja az állam „karcsúsítása” úgy, hogy minden eddig végzett szolgáltatást felvállal, csak éppen a „hivatalokról lekerül a felesleges szalonna”. Bár a reform a belügyi tárca számításai szerint több száz millió euró megspórolást eredményez, elsődleges célja nem ez, hanem a lakosságnak nyújtott szolgáltatások egyszerűsítése, hatékonyságának fokozása és megbízhatóságának növelése.
A miniszter szerint a reformot alapvetően a 2013-as esztendőben készítik elő úgy, hogy 2014-ben már működjön az „egyablakos” rendszer. Példaként azt mondta el, hogy 2014. január elseje után az a személy, aki vállalkozói engedélyét akarja kiváltani, egyetlen hivatal egyetlen ablakát látogatja csak meg, ott kérvényéhez és a szükséges egyéb dokumentumokhoz minden más okiratot az államigazgatási szerv csatol. „Nem a polgárok fognak rohangálni a szükséges dokumentumok nyomában a különböző hivatalokban. A dokumentumok mennek az emberek után” – magyarázta a miniszter. A reform célja az is, hogy a polgár az ország bármelyik részén beadhasson bármilyen kérvényt, akkor is el kell intézniük a hivataloknak, amennyiben nem „lakhely szerint” fordult hozzájuk a polgár.
A reform részét képezi a minisztériumok átvilágítása is, a belügyi tárcavezető szerint ugyanis központi szinten is vannak olyan feladatkörök, amelyeket egyszerre két különböző tárca két vagy több különböző hivatala intéz. Ezeket is fel kell számolni, már csak azért is, hogy az „alacsonyabb” szintű hivatalok irányítása és ellenőrzése is átlátható és hatékony legyen. Szlovákiában jelenleg 745 helyi államigazgatási szerv és 916 költségvetési és támogatott szervezet látja el azokat a közszolgáltatásokat, amelyek közvetlenül a polgárok igényeit elégítik ki. A reform befejeztével az előbbiekből 79, az utóbbiakból pedig 59 marad, szolgáltatásaikkal központi irányítás mellett az egész ország területét lefedik. A tárcavezető a reformról széleskörű egyeztetést ígér, többek között a Szlovákiai Várások és Falvak Szövetségével is.