2020/06/26

Brüsszelben a nyelvi diszkriminációról

Az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (European Language Equality Network – ELEN) 2016. június 1-én szervezi meg a „Nyelvi sokszínűség? Nyelvi diszkrimináció az EU-ban” című meghallgatását Brüsszelben.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 2014 novemberében csatlakozott az ELEN-hez a Marosvásárhelyen szervezett román-magyar autonómiakonferencia során. Az EMNT képviseletében Sándor Krisztina ügyvezető elnök lesz jelen a brüsszeli meghallgatáson, amelyre Liadh Ní Riada ír európai parlamenti képviselő és az EFA (European Free Alliance – Európai Szabad Szövetség) együttműködésével kerül sor. Megvitatásra kerülnek az aktuális nyelvi jogi kérdések a regionális, kisebbségi és veszélyeztetett nyelveket illetően, valamint a nyelvi diszkrimináció témája is. Az ELEN-hez tartozó civil szervezetek esettanulmányokban mutatják be az országaikban tapasztalható nyelvi diszkriminációk példáit.
A meghallgatás során egy szakértőkből álló testület értékeli majd a nyelvi jogok helyzetét a tagországokban, javaslatokat téve (a civil szervezetek képviselőivel együtt) arra vonatkozóan, hogy az Európai Uniónak milyen intézkedéseket kellene megtennie a nyelvi diszkriminációk kezelése érdekében.
Az értekezésen részt vesznek az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az ENSZ és az EBESZ érintett testületeinek képviselői. A tanácskozáson a már létező jogszabályok betartására összpontosítanak, a megfogalmazott ajánlásokat pedig továbbítják az illetékes bizottságoknak.