2020/06/26

Breznóbányáé az Akadálymentesítési Oskar-díj

Tavaly márciusban kilencedik alkalommal hirdette meg akadálymentesítési versenyét – az Akadálymentesítési Oskar-díj“ – a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása. A 2012-es esztendő aktivitásait serkentő verseny – amely mindig egy egész éven át tart - célja, hogy díjazza azokat az önkormányzatokat, amelyek szem előtt tartják az egészségkárosult emberek életének könnyítését, illetve rendszeresen és innovatív módon foglalkoznak velük, segítik beilleszkedésüket a társadalom életébe és a munka világába.
A versenynek szerves részét képezi a hátrányos helyzetű lakossági csoportok megsegítésére irányuló egyéb tevékenységek elősegítése is, mint például a különböző hivatalok akadálymentesítése, illetve a kulturális és sportrendezvények elérhetőségének megkönnyítése a mozgáskárosult polgárok számra. Ugyancsak pozitívan értékelik a verseny során a kerékpárutakhoz hasonlóan olyan utak és sétányok kialakítását, ahol a vakok és gyöngénlátók, illetve a kerekesszékesek szabad és biztonságos mozgását teszik lehetővé. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása - mint a verseny meghirdetője – célul tűzte ki a pozitív példák népszerűsítését, hogy a többi települést is ösztökélje az egészségkárosult lakosság létfeltételeinek javítására.
Ennek megfelelően az Akadálymentesítési Oskar-díj átadó ünnepségére immár sokadszor a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának éves közgyűlésén kerül sor, hogy azon részt vehessenek az ország minden sarkából érkező küldöttek. Az idén sem volt ez másként, a díjátadó ünnepségre így a nyitrai Andrej Bagar Színház épületében került sor a kongresszus előestéjén, május 28-án. Az idei versenybe a verseny szabályai értelmében összesen öt polgármester jelentette be települési önkormányzatának terveit a célnak megfelelő beruházások, illetve aktivitások kapcsán. A bíráló bizottság a legjobban teljesítő településnek járó Akadálymentesítési Oskar-díjat Breznóbánya (Brezno) városának ítélte oda. Csak emlékeztetőül jegyezzük meg, hogy tavaly ezt az elismerést a Lévai járásban található Szántó (Santovka) község érdemelte ki.