2022/01/05

Betétdíjassá váltak a műanyag flakonok és fém italosdobozok

2022.1.1-től betétdíj!

Mely csomagolások betétdíjasak?

Január elsejétől Szlovákiában 15 centes bétetdíjat kell fizetni a kiskereskedelmi forgalomba kerülő italos műanyag flakonok és fémdobozok után.

A betétdíjas csomagoláson a reciklációs nyilakból álló (háromszög alakú) jelzésben Z jel és „ZÁLOHOVANÉ” (betétdíjas) felirat található.

Betétdíjas minden 0,1 – 3 literes flakon, melyben emberi fogyasztásra szánt, legalább 80 százalékban vizet tartalmazó – alkoholmentes vagy 15 százaléknál nem több alkohol tartalmú – folyadékot árusítanak. Betétdíjat kell fizetni minden egyszer használatos műanyag flakon és fém italosdoboz után, melyben ásványvíz, cukrozott-ízesített ásványvíz, gyümölcslé, jeges tea, energiaital, sör, bor vagy alkoholos koktél kerül forgalomba.

Nem betétdíjas az ilyen csomagolás, ha abban tejet, tejet tartalmazó italt (kakaót, tejeskávét stb.), szörpöt és 15 százaléknál több alkoholt tartalmazó italt árusítanak.

Vásárláskor tehát ügyelni kell a terméken a vonalkód közelében elhelyezett (Z) grafikai szimbólumra és „ZÁLOHOVANÉ” (betétdíjas) feliratra.

 

Már január elsejétől kell betétdíjat fizetni?

Január elsejétől kezdve vásárláskor a műanyag flakonok és fémdobozok feliratait szemügyre kell venni, mert betétdíjat csak azon egyszer használatos csomagolások után kell fizetni, amelyeken fel van tüntetve a Z jelzés. Az ilyen flakont-dobozt lehet-kell a gyűjtőhelyre visszavinni, hogy visszakapjuk 15 centes betétdíjat. A Z jelzés nélküli flakonokat-dobozokat továbbra is a sárga színű (szelektív) gyűjtőkukákba kell kidobni.

A betétdíjas flakont-dobozt üresen (italmaradék nélkül), eredeti állapotában, vagyis ép címkéivel, jelzéseivel, sértetlen vonalkódjával, összelapítatlanul és kupakjával együtt kell a gyűjtőhelyen leadni.

 

Hol adható le a betétdíjas csomagolás?

A betétdíjas flakonok-dobozok bármely, e célra kijelölt gyűjtőhelyen leadhatók, függetlenül attól, hol vásárolták azokat. A nagyobb kereskedelmi egységek (legalább 300 m2 alapterületűek) a betétdíjas csomagolásokat visszaváltó automatákon keresztül, a kisebbek pl. kézi leolvasóval (szkenner) a pénztáraknál veszik vissza.

A visszaváltást követően az automata vagy az eladó nyugtát ad a betétdíj összegéről, melyet az adott kereskedelmi egység pénztáránál lehet felvenni vagy levásárolni.

Ha a betétdíjas flakont-dobozt a szelektív gyűjtőedénybe dobja ki, a betétdíjat nem kapja vissza. A hulladékosztályozás szempontjából ez nem probléma, de több energiát igényel majd az újrahasznosítása. A bennragadó betétdíjakat a rendszer finanszírozására fordítják.