2020/06/26

Belügyminisztériumi figyelmeztetés: útlevél kell a csecsemőknek is

2012. június 26-án lép életbe az Európai Unió új rendelete, amely arra kötelezi a tagországokat, hogy az útlevelet „individuális útiokmányként” kezeljék. A rendelet felülírja a szlovák jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a szülők saját útlevelükbe írassák be gyermeküket, s bár azok az útlevelek, amelyeket a hazai jogszabály szerint ilyen módon állítanak ki 2012. június 25-éig, érvényesek maradnak, a Szlovák Belügyminisztérium mégis arra figyelmezteti a szülőket, amennyiben június 26-a után készülnek külföldi útra gyermekeikkel, csináltassanak nekik önálló útlevelet.
A tárca honlapja szerint Szlovákiával egyetemben ugyan több uniós tagország is azon a véleményen van, hogy a kisgyermekek is utazhatnak, amennyiben azzal a szülővel lépik át saját országuk határát, akinek az útlevelébe beírták őket, előfordulhat, hogy valamelyik ország ezt nem fogadja el, a bonyodalmak elkerülése miatt jobb hát, ha mindenki a saját útlevelével utazik. Különösen érvényes ez abban az esetben, ha az úticél a schengeni határokon kívül eső országokba irányul. A belügyminisztérium külön felhívja a figyelmet arra, hogy a rendelkezés akár néhány hetes csecsemőre is vonatkozik.
A minisztérium a közleményében emlékeztet arra, hogy Szlovákiában már eddig is adtak ki útleveleket gyermekeknek, amennyiben a szülők ezt kérték, ilyen tekintetben a feltételek nem változnak. Ez azt jelenti, hogy az öt évnél fiatalabb gyermekeknek 8 euróért kétéves érvényességgel adnak útlevelet a járási rendőrkapitányságokon, az öt évnél idősebbeknek pedig öt évre szóló útiokmányt állítanak ki 13 euró illeték befizetése ellenében. A gyermekeknek kiállított útlevelekkel kapcsolatban tudni kell még, hogy a biometrikus adatokat csak 12 évnél idősebb gyermekek esetében rögzítik az okmányban. Az útlevél aláírását csak az iskoláskorú gyermekek esetében követelik meg.
A belügyminisztérium szerint a rendőrség felkészült az igénylők számának jelentős növekedésére, a közlemény szerint szükség esetén akár a nyitvatartási időt is meghosszabbítják a járási rendőrparancsnokságok útlevél osztályán.