2020/06/26

Az önkormányzat szabályozhatja a tűzijátékok használatát

A települések újra szabályozhatják területükön a pirotechnikai eszközök használatát. Ezt a jogkört a nyáron módosított bányászati törvény adta vissza a helyi önkormányzatoknak.

Az első és legfontosabb általános szabály, hogy csak a használati utasításnak megfelelően szabad használni a szórakoztató pirotechnikai eszközöket. Az eddig hatályos általános érvényű tiltást, hogy kórház, templom, gyermekintézmény, idősotthon, iskola, szanatórium és temető 200 méteres körzetében csak a tulajdonos írásos engedélyével rendezhető tűzijáték, felváltja az a lehetőség, hogy a község korlátozhatja, vagy tilthatja meg a közrend fenntartása érdekében a pirotechnikai eszközök használatát. A község számára fontos információ, hogy a szórakoztató pirotechnikai eszközök az F1 – F3 és a T1, illetve P1 kategóriába vannak besorolva. A T2 és P2 kategóriába tartozó pirotechnikai termékek megvétele és használata engedélyhez kötött, azzal csak képesített személyek manipulálhatnak.
A közrend és köznyugalom védelme érdekében a község általános érvényű helyi rendeletben szabályozhatja a használható pirotechnikai eszközök fajtáját, vagy azokat a területeket is, amelyek közelében tilos a tűzijáték. Ugyancsak meghatározhatja azokat az időpontokat is, amikor az éjszakai tűzijáték nem tekinthető csendháborításnak.