2020/06/26

Az első szlovákiai magyar köztársasági elnökjelölt

Tizenötezer támogató aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a jövő évben esedékes szlovákiai köztársasági elnökválasztáson megmérettethesse magát az első magyar államfőjelölt, Bárdos Gyula.

A Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsa 2013. december 14-én egyhangú szavazással döntötte el, hogy a jövő évi köztársasági elnökválasztáson az MKP Országos Elnökségének a tagját, a párt Pozsony megyei elnökét, s nem mellesleg a legnagyobb szlovákiai magyar civil szervezet, a Csemadok országos elnökét, Bárdos Gyulát indítja jelöltként.

Bárdos Gyula 1958. március 15-én született Pozsonyban. A szenci magyar tanítási nyelvű gimnáziumban érettségizett. Nős, felesége Bárdos Ágnes újságíró, előadóművész; két felnőtt lányuk van, Kinga és Judit. A család Szencen él.
Bárdos Gyula diplomáját – tanári oklevelét – a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerezte 1982-ben. Polgári foglalkozása újságíró, előbb a Szabad Fölműves hetilapnál, a rendszerváltozás után a Szabad Újság napilapnál főszerkesztő-helyettesként dolgozott, majd a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom szóvivője lett.
1994–1998 között a Magyar Koalíció parlamenti képviselője, a Közigazgatási és Nemzetiségi Bizottság tagja volt. 1998–2002-ben az Magyar Koalíció Pártjának parlamenti képviselője, az MKP frakcióvezetője, a kulturális és sajtóbizottság, az integrációs bizottság, a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság tagja. 2006-ban újra megválasztották az MKP frakcióvezetőjévé, 2010-ig a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság, valamint a kulturális és médiabizottság tagja volt.
2010–2012 között az MKP Országos Tanácsának elnöki tisztségét töltötte be. 2012-ben a Csemadok országos elnökévé választották.

Az aláírásgyűjtésbe bárki bekapcsolódhat, a szükséges – hivatalos – Petíciós ívet honlapunkról itt lehet letölteni.