2020/06/26

Az akadálymentesítési verseny tizedik évfolyama

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása jubileumi, 25. közgyűlésén készül átadni immár tizedik alkalommal egyik legsikeresebb és legjelentősebb versenyének díját, az úgynevezett Akadálymentesítési Oskar-díjat. A versenybe a 2013-as esztendő aktivitásaival lehet jelentkezni 2014. április 14-éig.

„Amennyiben az Önök faluja, városa, városrésze bekapcsolódik az egészségkárosult és szociálisan rászoruló polgárokról való gondoskodásba, így segítve társadalmi integrációjukat, vagy akadálymentesíti hivatalait, egészségügyi központjait, kulturális intézményeit, esetleg minőségi életkörülményeket alakít ki a mentálisan sérült, idős vagy egyéb okok miatt hátrányos helyzetben élő polgárainak szociális szolgáltatások nyújtásával, hajléktalanszállók kialakításával, gondozó-központokat alakít ki drogfüggők számára, netán képzési vagy átképzési intézeteket hoz létre egészségkárosultak és szociálisan elesettek számára – jelentkezzenek be az AKADÁLYMENTESÍTÉSI OSKAR-DÍJ 2013 versenybe” – áll abban a felhívásban, amelyet a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása tett közzé március első hetében.
A felhívás szerint a versenybe az érintett települést, településrészt a polgármesterek jelenthetik be a 2014. április 14-éig a társulás hivatalos formanyomtatványán, amely megtalálható a www.zmos.sk honlapon, illetve kérhető a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása központi irodájában, amelynek postacíme: Združenie miest a obcí Slovenska, Bezručova 9., 811 09 Bratislava. A jelentkezés szerves része a konkrét projekt leírása és fotódokumentációja (CD-n vagy DVD-n, esetleg albumszerűen feldolgozva), melyet a település 2013-ban megvalósított, és amely az egészségileg vagy szociálisan hátrányos helyzetű csoportokat szolgálta. A jelentkezésben legalább egy-két olyan területet kell konkretizálni, amelyeket a projekt érintett.
A bíráló bizottság, amelyben képviselteti magát egyebek mellett a szociális és családügyi, a közlekedési és régiófejlesztési, valamint a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium is, az értékelés során egyéb szempontokat is figyelembe vesz majd. Egyebek mellett külön értékelik a megvalósított projekt újszerűségét (egyediségét), a társadalmi aktivitást a tervezet megvalósítása során, az önkormányzatok és az egészségügyi vagy szociális szervezetek együttműködését, de legfőképpen azt, milyen hozadéka volt-van a projektnek az érintettekre és a települési közösség egyéb rétegeire. (Ezekre a szempontokra egyébként felhívja a figyelmet a verseny hivatalos jelentkezési lapja is.) Az Akadálymentesítési Oskar-díj verseny hivatalos kiértékelésére és az ünnepélyes díjátadóra a tervek szerint 2014. május 28-án kerül sor a pozsonyi Incheba Kiállítási Központban, vagyis a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása 25. közgyűlésének helyszínén.