2020/06/26

Anyakönyvi szolgáltatások elektronikusan

A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma a bürokrácia csökkentése érdekében arra készül, hogy elektronizálja az anyakönyvi szolgáltatásokat. A projekt célja egyszerűsíteni, gyorsítani és hatékonyabbá tenni a polgárok és a hivatalok közti kapcsolatot azáltal, hogy a születésekről, az elhalálozásról, illetve a házasságkötésről mindennemű tájékoztatást és tájékozódást elektronikus úton lehet intézni.
A belügyminisztérium szándéka szerint olyan anyakönyvi adatbázis jön létre a projekt megvalósítása után, amely közvetlenül kapcsolódik a természetes személyek országos regiszteréhez. Az anyakönyvi adatbázisba bekerül minden olyan esemény, amelyet bejegyeznek az anyakönyvi hivatalok a születési, házasságkötési vagy elhalálozási anyakönyvbe. A rendszerre folyamatosan rákötik az ország minden anyakönyvi hivatalát, ami a későbbiek során lehetővé teszi, hogy a polgárok kivonatot kérjenek az anyakönyvekből bárhol az országban, függetlenül attól, hol vezetik a házasságkötésről, a születésről vagy elhalálozásról szóló adatokat. A hivatalokhoz elektronikus formában nemcsak munkanapokon fordulhatnak az ügyfelek, hanem bármikor, a hivatal által ugyancsak elektronikus úton kiállított és az ügyfélnek elküldött dokumentum pedig azonos értékű lesz az eddig kiállított nyomtatványokkal akár a munkahelyen, biztosító társaságoknál vagy a bíróságokon is.
A projekt kivitelezője a Ditec Rt. lesz, amellyel a belügyminisztérium 2012. április 3-án írta alá a szükséges szerződést, amely szerint a tervezett adatbázis 2014 márciusában készül el.