2020/06/26

Alkoholmentesek lehetnek a közterületek

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása üdvözli a parlament döntését, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára rendelettel tiltani vagy korlátozni az alkoholfogyasztást közterületeken.
Több szlovák települési – főként a városok, illetve városrészek – önkormányzat csatlakozott az elmúlt években az alkoholizmus visszaszorítását célzó különböző kezdeményezésekhez, így több városi, illetve Pozsony és Kassa esetében városkörzeti önkormányzat rendeletben korlátozta vagy tiltotta teljesen meg az alkoholfogyasztást a közterületeken. Az alkohol árusítását is korlátozták ezek a rendeletek olyan helyen, ahol aztán a vásárlónak nem is volt más lehetősége, mint az utcai padokon vagy a parkokban elfogyasztani az alkoholt. Ezek ellen a korlátozások ellen aztán tiltakozni kezdtek az érintett kereskedők, s olyan nagy sikerrel, hogy a Szlovák Főügyészség semmissé nyilvánította tavaly ezeket az önkormányzati rendeleteket.
A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása nem nyugodott bele a döntésbe, hiszen sok helyütt – és nem kizárólag a városokban – egyre nagyobb gondot okoztak a késő éjszakába nyúlóan köztereken „szórakozó” – értsd: alkoholizáló és alkoholos állapotukban hangoskodó, másokat molesztáló – egyének, köztük, sajnos sok fiatalkorú is. A kormányt és a parlamenti képviselőket is sikerült végül is meggyőznie a társulás vezetőinek, hogy az alkohollal való visszaélés elleni védelemről szóló törvény módosításával teremtsék meg a törvényes feltételét annak, hogy az önkormányzatok dönthessenek a nyilvános alkoholfogyasztás korlátozásáról vagy teljes tiltásáról. A parlament a húsvét előtti ülésszakán végül elfogadta az igényelt módosítást.
„Helyes döntés volt, hogy a parlament lehetővé tette a városok és falvak számára olyan települések imázsát építeni, amelyek nem tűrnek meg olyan rossz szokásokat és jelenségeket, mint a köztéri alkoholfogyasztás” – jelentette ki a döntést követően Jozef Dvonč, a városok és falvak társulásának elnöke. Fontosnak tartja azt is, hogy a tiltást vagy korlátozást az önkormányzati rendeletben nem kell időhöz kötni, azaz a nap minden időszakára vonatkozhat, valamint azt, hogy az intézkedés akár egy parkra, épületegyüttesre vagy éppen a vasútállomások, autóbuszmegállókra is korlátozható. A törvénymódosítást az ellenzéki pártok is támogatták.