2020/06/26

Alacsony részvétel a megyei választásokon

A november 9-én megtartott kerületi önkormányzati képviselőtestületi és elnökválasztások alkalmából a Szlovák Statisztikai Hivatal 4 463 039 szavazásra jogosult állampolgárt tartott nyilván, a választások napján viszont a választókörökben mindössze 897 536 ember vette át a szavazólapokat, vagyis az idei megyei választásokon rendkívül alacsonynak mondható, mindössze 20,11 százalékos részvételi aránnyal zajlottak le.

Tekintettel arra, hogy a törvény a megyei választások kapcsán semmilyen részvételi arányt nem határoz meg a szavazás eredményessége szempontjából, a megválasztott megyei közgyűlések, illetve az első fordulóban sikeres elnökjelöltek (összesen három megyében, a trencséniben, a zsolnaiban és az eperjesiben kapta meg egy-egy jelölt az érvényes szavazatok többségét) teljes jog- és hatásköreik gyakorlásával végezhetik az elkövetkező négy esztendőben munkájukat.
Az megyei elnökválasztás első fordulójának eredményeként Trencsén megyében Jaroslav Baška, a kormányzó Smer-szociáldemokrácia párt jelöltje töltheti be e funkciót, aki az érvényes szavazatok 53,45 százalékát szerezte meg. Ennél is nagyobb arányú – 54,01 százalék – szerezte meg az elnöki posztot Zsolna megyében Juraj Blanár, aki a Smer parlamenti képviselője, jelölését azonban a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Zöldek Pártja (SZ) is támogatta. Eperjes megyében Peter Chudík a szavazatok 53,78 százalékának a megszerzésével lett újra elnök, aki ugyancsak a kormányzó Smer tagja, de jelölését a ruszin kisebbséget tömörítő Mi Régiónk párt (Náš kraj) és a Modern Szlovákia Párt (SMS) is támogatta.
Azokban a megyékben tehát, ahol a magyarság is nagy számban él és megyei képviselethez jutott, az elért szavazati arányok miatt a megyei választási törvény értelmében sor kerül az elnökválasztás második fordulójára is, amelyet a szlovák parlament elnöke már előzetesen november 23-ára hirdetett meg. A szlovákiai magyarság szempontjából történelminek nevezhető siker, hogy Nagyszombat megyében az elnökválasztás második fordulójába jutott Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke (akit az első körben a Polgári Konzervatív Párt (OKS) is támogatott), akinek az ellenfele a Smer- szociáldemokrata párt, az SNS és Szlovákia Kommunista Pártja (KSS) támogatásával, de függetlenként indult Tibor Mikuš, a megye eddigi elnöke lesz. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a többi megyében is olyan politikusok jutottak a második fordulóba, akik az első fordulóban is élvezték a magyar szavazók bizalmát. Pozsonyban Pavol Frešo, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) elnöke jutott a második fordulóba, aki a hétpárti jobb-közép koalíció jelöltje volt, köztük az MKP és a Most-Híd vegyespárt, (továbbá az OKS, az SZ, a Szabadság és Szolidaritás – SaS – valamint a Kereszténydemokrata Mozgalom – KDH – még), akinek az ellenfele a Smer jelöltje, Monika Beňová Flašíková lesz. Nyitra megyében a jobb-közép erők hatpárti koalíciót alakítottak ki – SDKÚ, MKP, Most-Híd, OKS, SaS és az Új Többség (NOVA) -, elnökjelöltjük, Tomáš Galbavý ellenfele pedig a megye eddigi elnöke, Milan Belica lesz, akit most csak a Smer szociáldemokrácia támogatott, ellenben a korábbi választási ciklusokban az úgynevezett Nagy Szlovák Koalíciót képviselte. Besztercebánya megyében Vladimír Maňka, aki ugyancsak a Smer jelöltje, támogatói között pedig ott található az MKP, a KDH, az SMS, a Demokráciáért Mozgalom (HZD), valamint a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), ellenfele pedig a szélsőséges nézeteiről ismert Marián Kotleba, a Néppárt – Mi Szlovákiánk (ĽS-NS) jelöltje lesz. Kassa megyében Zdenko Trebuľa, a Smer jelöltje - akit az első fordulóban az MKP és a Most-Híd is támogatott - jutott a második fordulóba, ahol a Szlovákia Kereszténydemokratái (KDS) párt jelöltje, Rudolf Bauer lesz az ellenfele.
A megyei választásokról szóló törvény értelmében a megyei képviselőket többségi szavazással, egyfordulós választás során választják meg a szavazásra jogosult polgárok, vagyis november 9-én ismertté vált mind a 408 képviselő, akik az elkövetkező négyéves választási időszakban a polgárok közvetlen képviselői lesznek a regionális közgyűlésekben.
Pozsony megyében a 44 képviselői helyből a legtöbb mandátumot a már említett hétpárti jobb-közép koalíció szerezte meg, összesen 34-et, (ebből hatot az SDKÚ, kilencet a KDH, 7-7 mandátumhoz jutott a Most-Híd és az SaS, három képviselői helyet szerzett az MKP, kettőt pedig az OKS.), vagyis abszolút győzelmet eredményezett az összefogás. Mandátumhoz jutott továbbá hat független (NEKA) jelölt, és egy-egy képviselőt jutatott a közgyűlésbe a Nemzet és Igazság (NaS), a Független fórum (NF), a Smer, valamint a Változás Alulról-Szlovákia Demokratikus Uniója (Zmena zdola – DÚS) pártok.
Nagyszombat megyében a kormányzó Smer szerezte meg a legtöbb mandátumot, a 40 fős közgyűlésben 12 képviselője lesz. A második helyen az MKP végzett, amely összesen 11 képviselővel lesz jelen a közgyűlésben, az SDKÚ-KDH koalíció 7 mandátumot szerzett. A függetlenek ebben a kerületben is hat mandátumot szereztek, míg a Most-Híd négy képviselővel lesz jelen a megyei önkormányzati testületben.
Nyitra megyében 54 képviselői helyért küzdöttek a jelöltek, a választások eredménye nyomán a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták koalíciója abszolút többséghez jutott, a megszerzett 32 mandátumból a Smer 19-et, a KDH 13-at tudhat a magáénak. A második legerősebb frakciója itt is az MKP-nak lesz, amely 14 képviselői helyet szerzett, többet, mint a függetlenek (4), a Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SDKÚ jobb-közép koalíció (3) és az SNS (1) összesen.
A Trencséni Önkormányzati Kerületben egyedül szerzett abszolút többséget a Smer, a 45 mandátumból 25 lett a szociáldemokratáké. Ebben a megyében rendkívül sikeresek voltak a függetlenek, hiszen 11 mandátumot szereztek, többet, mint az SDKÚ, KDH, Most-Híd, NOVA, SaS és OKS hatpárti jobboldali koalíció, amely nyolc képviselővel lesz jelen a közgyűlésben, 1 képviselőt pedig a DÚS.
Zsolna megyében nyitott a kormányzás kérdése, hiszen az 57 mandátumból a győztes Smer mindössze 19-et szerzett meg. Ebbel a kerületben is rendkívül jól szerepeltek a függetlenek, hiszen 16 képviselői helyet foglalhatnak el, ugyanannyit, mint a KDH, Most-Híd, SaS, SDKÚ négypárti koalíció. A régióban mandátumhoz jutott még az SNS (3 képviselővel) a HZDS (2), és sikeres volt a NOVA,OKS koalíció egy jelöltje is.
A Besztercebányai Önkormányzati Kerületben a Nyitraihoz hasonlóan koalícióban indultak a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták, és ebben a megyében is abszolút többséget szereztek: a 49 képviselői helyből 24 a Smeré egyet pedig a KDH nyert el. A függetlenek eredménye is figyelemre méltó, hiszen 13 mandátumot szereztek. A pártok sorrendjében viszont az MKP szerezte meg a második helyet, 5 képviselőt küldhet a megyei közgyűlésbe. Két mandátum jutott az SDKÚ, SaS, NOVA koalíciónak, egy-egy képviselői helyet szerzett még az SNS, az SZ, az ĽS-NS és a HZDS.
Eperjes megyében dolgozik a legnépesebb képviselőtestület. A megyei közgyűlést 62 képviselő alkotja, ennek ellenére itt is abszolút többséget tudott szerezni a kormányzó Smer, amely 35 mandátumot tudhat a magáénak. A hárompárti jobboldali koalíciónak 19 hely jutott (KDH – 10, SDKÚ – 8, Most-Híd – 1), hatan pedig függetlenként kerültek a közgyűlésbe. Egy-egy képviselővel lesz jelen a testületben a NOVA és a Hajnal (Úsvit) baloldali párt.
Kassa megyében is tarolt a Smer-szociáldemokrácia párt, hiszen az 57 tagú közgyűlésben 26 mandátum az övé, a kormányzáshoz azonban partnert kell keresnie. Sikeres volt még a hárompárti jobb-közép koalíció 15 jelöltje (KDH – 7, Most-Híd – 3, SDKÚ – 5), tovább 11 független jelölt, míg az MKP 4, a KDS pedig egy mandátumhoz jutott ebben a kerületben.
Az újonnan megválasztott megyei szervek az elnökválasztás második fordulója után alakulnak meg, a szavazás eredményének kihirdetését követően legkésőbb harminc napon belül.

N.S.