2020/06/26

Aggodalmak

Jövőre helyhatósági választásokat is tartunk Szlovákiában, ezért a múló év búcsúztatójaként a parlamentben elfogadott közoktatási törvénymódosítás csak 2015 szeptemberében lép hatályba. Nem a kisujjamból szoptam ki a magyarázatot, hivatalosan hangzott el.
Nem kell ellenzéki politikusnak vagy kormányellenes szakértőnek lenni ahhoz, hogy – szépen fogalmazva – turpisságot gyanítson az ember az ügy hátterében, azaz – pőrén fogalmazva – azt feltételezze, hogy a kisembert, az ország polgárait akarják újfent csőbe húzni, mert egy „megfosztó” jogszabályról van szó, csak nem akarják, hogy a polgármestereknek a megmérettetés előtt színt kelljen vallaniuk, mi lesz falujuk iskolájával.
Elutasítom az ilyen politikai trükközést!
Éppen ezért: tudja meg mindenki, hogy ez a törvénymódosítás ormótlan és aljas módon korlátozza a helyi önkormányzatok iskolaalapítói és –fenntartói jogait. Ormótlanul, mert egy négyosztályos kisiskola esetében minimális létszámként ötven gyereket határoztak meg a honatyák a minisztérium javaslatára, s ha csak egy is hiányzik, a jogszabály szerint az iskola bezárandó – negyvenkilenc gyerek utazhat valahová, el szülőfalujából. Aljas, mert ahhoz, hogy az iskola megmaradjon, a minisztérium beleegyezését kell kérni – vagyis nem a faluval együtt élő polgármester és a képviselők döntenek, hanem holmi hivatalnok – messze a fővárosban.
Aggódom!
Aggodalmaim a korrupcióval átszőtt szlovákiai valóságunkban gyökereznek: a kisközösség számára jó döntés adott esetben nem igazságos, hanem megvehető lesz. Aggodalmaim táptalaja a rasszizmussal és nacionalizmussal megfertőzött társadalmi közhangulat - szociológiai felmérés igazolja, hogy Szlovákia lakosságának 75 százaléka fogékony az extrémizmus megnyilvánulásaira –, mi van, ha a magyarfóbiában szenvedő hivatalnokot még „megvenni” sem tudjuk, mi, magyarok? Aggodalmaim fokozója a csönd, amely az önkormányzatiságot megkérdőjelező, az állami dirigizmust visszahozó jogszabályt övezi a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása részéről – holott tavasszal országos konferencia összegzéseként mondták ki vezetői: amennyiben megszűnnek kisiskoláink, elsorvadnak kistelepüléseink is.
Mindezek alapján csak aggódva tudom a helyi politika szereplőinek és lapunk minden olvasójának üzenni-kívánni: boldog új évet!

Őry Péter