2022/01/19

A 2021-es népszámlálás nemzetiségi adatai

sodb2021

Frissítve: 2022.2.4.

A statisztikai hivatal folyamatosan dolgozza fel és teszi közzé a 2021-es népszámlálási adatokat. Mivel megjelentek a minket leginkább érintő és érdeklő nemzetiségi adatok is, nekiálltunk ezek feldolgozásának és bemutatásának. Az alábbi interaktív adatvizualizációs táblákban települési, járási és országos szintű adatok tekinthető meg a 2001-es és 2011-es népszámlálási adatokkal összevetve.

A minket, magyarokat érintő legfontosabb szám a 456 154, ennyien vallották magukat magyarnak. A magyart első nemzetiségként 422 065-an, második nemzetiségként 34 089-en jelölték meg.

Az első vizualizációban az elmúlt három népszámlálás településszintű adatai találhatóak meg, abszolút számokkal és arányokkal kifejezve. A baloldali keresőmezőben Szlovákia összes települése elérhető (magyarul). A grafikonok mellett egy táblázatos nézetben is elérhetőek az adatok, nézetet a láblécben lehet váltani. Megtekinthető csak az első nemzetiség vagy az első és második nemzetiség szerinti adat is az "1. és 2. nemzetiség feliratú gombra kell kattintani. Ez esetben viszont figyelembe kell venni, hogy a lakosok számánál az összérték magasabb a valós lakosságszámnál (vagyis az összérték nem a lakosságszámot mutatja, hanem a bevallott nemzetiségek számát), az arányszámuk esetén pedig az összérték meghaladja a 100%-ot (vagyis a község összlakosságához mérten azt mutatja, hányan vallottak be nemzetiséget).

 

A második vizualizációban az elmúlt három népszámlálás járási szintű adatai találhatóak meg, abszolút számokkal és arányokkal kifejezve. A működési elv ugyanaz, mint az első vizualizáció esetén.

 

A harmadik vizualizációban az elmúlt három népszámlálás országos adatai találhatóak meg, abszolút számokkal és arányokkal kifejezve.

 

A negyedik vizualizáció kombináltan mutatja meg település- vagy járási szinten a nemzetiségi (első és második nemzetiség), valamint az anyanyelvhasználati adatokat.

 

Alábbi térképünk a nemzetiségi eloszlást elsősorban politikai szempontból veszi górcső alá. Ennek megfelelően választottuk ki az egyes csoportokat:

  • sötétzölddel jelöltük azokat  falvakat, ahol a magyarság "kétharmados" többségben van - vagyis ahol politikailag könnyedén meg tudja magát szervezni és erőteljesen résztvenni a helyi közéletben,
  • világosabb zölddel azokat, amelyekben már csak "feles" többségben - vagyis ahol - helyzettől függően - már veszélybe kerülhet az erős magyar képviselet,
  • halványpirossal azokat, amelyekben aránya már nem haladja meg az 50 százalékot, vagyis a magyarság érdekei már nem feltétlenül, vagy erős kompromisszumokkal érvényesülnek a helyi döntéshozásban,
  • pirossal azokat, amelyekben már a 15%-ot, vagyis a nyelvhasználati küszöböt sem érjük el, így a kisebbségi nyelvhasználati jogok sem elérhetők,
  • szürkével pedig azokat, amelyekben a magyarság aránya 3% alatt van (nyelvhasználati törvényjavaslatunkban ezt a küszöböt határoztuk meg).

Régiós áttekintés eléréséhez több járás is kijelölhető!