Figyelő 

A VII. Önkormányzati Szabadegyetemről – pénteki nap 
Az előző évekhez hasonlóan az idén is tartalmas programmal és gondolatébresztő előadásokkal, eszmecserékkel várta résztvevőit az Önkormányzati Szabadegyetem, a dél-szlovákiai magyar polgármesterek és választott képviselők tanácskozása, amelyre október 12-14-én került sor a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban.

A VII. Önkormányzati Szabadegyetemről – szombati nap 
Az előző évekhez hasonlóan az idén is tartalmas programmal és gondolatébresztő előadásokkal, eszmecserékkel várta résztvevőit az Önkormányzati Szabadegyetem, a dél-szlovákiai magyar polgármesterek és választott képviselők tanácskozása, amelyre október 12-14-én került sor a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban.

VII. Önkormányzati Szabadegyetem 
Ahogyan az előző években, idén is tartalmas programmal és gondolatébresztő előadásokkal, eszmecserékkel várja a résztvevőket az Önkormányzati Szabadegyetem, a dél-szlovákiai magyar polgármesterek és választott képviselők tanácskozása, amelyre október 12-14-én kerül sor a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban.

Stabil finanszírozást akarnak az önkormányzatok 
A városok és falvak képviselői május 17-18-ai közgyűlésükön összegezték, hogy kitűzött céljaikból mit sikerült elérniük és új teendőket fogalmaztak meg. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása 28. közgyűlésén, Pozsonyban a leglényegesebb kérdésnek az önkormányzatok finanszírozását nevezték meg.

A Minority SafePackről 
A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) legfontosabb politikai projektje, amelyet a FUEN, az RMDSZ, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) és az Európai Nemzetiségek Ifjúsága (YEN) kezdeményezett.

„Kisebbségvédelem Európában” – pályázat 
A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2017-ben is megrendezi a Kisebbségvédelem Európában c. nyári egyetemet. A program célja, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat vagy kezdő ügyvédeket, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak a határon túli magyarok jog- és érdeksérelmeinek védelmével foglalkozni. Elsősorban ezekhez a kezdő vagy leendő szakemberekhez kívánnak eljutni programjukkal.

A kormányhivatal malmai lassan őrölnek 
A Pro Civis 2016. október 11-én 117 beadványt küldött a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának, amelyekben a kisebbségi nyelvhasználati törvény be nem tartásának eseteit kérték számon a hivatalon.

Rövidesen indul a Minority SafePack című európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése 
Kolozsváron tartja május 17. és 21. között éves kongresszusát az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) - jelentette be április 20-ai sajtótájékoztatóján Vincze Loránt, a FUEN elnöke és Kelemen Hunor, a házigazda szerepét betöltő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. A 62. FUEN-kongresszus legfontosabb célja az Európai Bizottság által március végén bejegyzett Minority SafePack című európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének az előkészítése lesz.

Megjelent az Önkormányzati Szemle 
Megye: igen vagy nem? A csúcspolitikát ez a kérdés foglalkoztatja, sokan szívesen eltörölnék a megyéket. Legfőbb érvük a takarékosság. Hogy a demokrácia-értelmezés mekkorát változott az utóbbi évtizedekben, erről is szólnak lapunk írásai, melyek főképpen mégis arra törekednek, hogy a megyék szerepét tegyék világossá.

Regionális oktatásügy: nincs pénz szeptemberi béremelésre 
A Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának Országos Tanácsa irreálisnak tartja az oktatási minisztérium és a pedagógus szakszervezet hat százalékos béremelési követelését szeptember elsejétől.

Elérhetőségek  
Pro Civis Polgári Társulás
Občianske združenie
930 40, Štvrtok na Ostrove 512
www.procivis.sk, procivis@procivis.sk

Fő támogatónk  

Facebook közösségünk  
Copyright © 2011 - PROCIVIS JMK media & productions, s.r.o.