Figyelő 

Kezdőcsomag az újonnan megválasztott önkormányzatoknak 
A magyar nyelvű elektronikus törvénytár (www.torvenytar.sk) mellett időről időre nyomatott formában is kiadja a Pro Civis Polgári Társulás a helyi önkormányzatok munkáját leginkább érintő törvényeket. Most az újonnan megválasztott helyi önkormányzatoknak és képviselőtestületi tagoknak készített egy „kezdőcsomagot”, hogy megkönnyítse ismerkedésüket a hatályos jogszabályokkal, melyek nélkül munkájukat csak nehézkesen végezhetnék.

Újabb beadványok a Pro Civis részéről a kormányhivatalnak 
Számtalanszor leírtuk, hogy Szlovákiában szinte nemzeti sportnak számít a törvényszegés. Gyakran érinti ez az anyanyelvhasználati törvény megsértését, legyen szó magáncégekről vagy akár állami szervekről. Az sem titok, hogy a hivatali kétnyelvűség gyakorlatának betarttatását elsősorban a Pro Civis polgári társulás szokta számon kérni a kormányhivatalon.

Önkormányzati Szemle – idén is 
Ki fizesse meg a sok-sok szemét kezelésének árát? Ezzel a kérdéssel is foglalkozik folyóiratunk idei első száma, merthogy – a kormányzati ígéretek szerint – arra készülhetünk: többe fog kerülni a jelenleginél a hulladék lerakókon történő tárolása.

Minden aláírás számít! 
Április 3-án lezárul a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack) aláírásgyűjtése. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendjére tűzze az 50 millió őshonos nemzeti kisebbség, benne a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek európai uniós védelmének kérdését, egymillió aláírást kell összegyűjteni az Európai Unió tagállamaiban.

A VII. Önkormányzati Szabadegyetemről – pénteki nap 
Az előző évekhez hasonlóan az idén is tartalmas programmal és gondolatébresztő előadásokkal, eszmecserékkel várta résztvevőit az Önkormányzati Szabadegyetem, a dél-szlovákiai magyar polgármesterek és választott képviselők tanácskozása, amelyre október 12-14-én került sor a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban.

A VII. Önkormányzati Szabadegyetemről – szombati nap 
Az előző évekhez hasonlóan az idén is tartalmas programmal és gondolatébresztő előadásokkal, eszmecserékkel várta résztvevőit az Önkormányzati Szabadegyetem, a dél-szlovákiai magyar polgármesterek és választott képviselők tanácskozása, amelyre október 12-14-én került sor a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban.

VII. Önkormányzati Szabadegyetem 
Ahogyan az előző években, idén is tartalmas programmal és gondolatébresztő előadásokkal, eszmecserékkel várja a résztvevőket az Önkormányzati Szabadegyetem, a dél-szlovákiai magyar polgármesterek és választott képviselők tanácskozása, amelyre október 12-14-én kerül sor a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban.

Stabil finanszírozást akarnak az önkormányzatok 
A városok és falvak képviselői május 17-18-ai közgyűlésükön összegezték, hogy kitűzött céljaikból mit sikerült elérniük és új teendőket fogalmaztak meg. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása 28. közgyűlésén, Pozsonyban a leglényegesebb kérdésnek az önkormányzatok finanszírozását nevezték meg.

A Minority SafePackről 
A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) legfontosabb politikai projektje, amelyet a FUEN, az RMDSZ, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) és az Európai Nemzetiségek Ifjúsága (YEN) kezdeményezett.

„Kisebbségvédelem Európában” – pályázat 
A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2017-ben is megrendezi a Kisebbségvédelem Európában c. nyári egyetemet. A program célja, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat vagy kezdő ügyvédeket, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak a határon túli magyarok jog- és érdeksérelmeinek védelmével foglalkozni. Elsősorban ezekhez a kezdő vagy leendő szakemberekhez kívánnak eljutni programjukkal.

Elérhetőségek  
Pro Civis Polgári Társulás
Občianske združenie
930 40, Štvrtok na Ostrove 512
www.procivis.sk, procivis@procivis.sk

Fő támogatónk  

Facebook közösségünk  
Copyright © 2011 - PROCIVIS JMK media & productions, s.r.o.