Figyelő 

Pályázat indul konyhai segéderők finanszírozására 
Májusban indul a projekt, a lehetséges alkalmazottak kiválasztásával és képzésével, szeptemberi munkába állításukkal. Egyelőre 10 hónapon át, vagyis a következő tanévben fedezi majd a bérköltségeket a munkaügyi hatóság, mely szakképzetlen munkanélküliek foglalkoztatását is elsődlegesnek tekinti. Önkormányzatainknak érdemes utána nézni a munkahivatalokban, hogy nekik milyen esélyeik vannak.

Kétnyelvű űrlapok iskoláinknak 
Iskolai beíratások előtt állunk. Gyermekeink sorsáról döntünk, mi, magyarok kicsit többről, a megmaradásunkról is. Egyrészt anyanyelvű oktatási intézményeink megőrzéséről csökkenő születési ráta mellett, másrészt arról is, hogy testi-lelki fejlődésében kiegyensúlyozott, ezért jó teljesítményre, tehetsége kibontakoztatására képes, identitásában erős, gyökereihez hűséges, nemzetiségében szilárd új nemzedéket nevelünk-e.

Kiírták az idei Év Faluja versenyt 
A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség március 11-én ismét útjára indította az Év Faluja versenyt. 2019-ban 10. alkalommal rendezi meg a vetélkedést a környezetvédelmi minisztérium, a Falvak Megújításáért Egyesület, valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása társszervezésében.

A telefon kapocs két ember között 
A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás Szlovákiában elsőként indított magyar nyelvű telefonos lelki elsősegély szolgáltatás 2016 őszén. Több mint két évvel az indulást követően, a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat tizenegy önkéntese sikeres vizsgát tett és 2019. márciusban megkezdte működését.

Januártól emelkednek a hulladéklerakás költségei 
Jócskán emelkednek januártól a hulladéklerakóra kerülő kommunális hulladék költségei. A lerakóra kerülő kommunális hulladék tonnájáért hét kategóriába sorolva kell majd illetéket fizetni, attól függően, mely településen a hulladék mennyi százalékát gyűjtik össze szétválogatva.

Zsebre megy - A hóeltakarítás már a települések kötelessége 
A közterületek tisztán tartása a legutóbbi törvénymódosítás következtében május óta már a helyi önkormányzatok kötelessége, s az újonnan munkába lépő településvezetők és képviselőtestületek nem egyszerű feladata lesz, hogy költségvetéseikben ezeknek a munkáknak a fedezetét megteremtsék.

Kezdőcsomag az újonnan megválasztott önkormányzatoknak 
A magyar nyelvű elektronikus törvénytár (www.torvenytar.sk) mellett időről időre nyomatott formában is kiadja a Pro Civis Polgári Társulás a helyi önkormányzatok munkáját leginkább érintő törvényeket. Most az újonnan megválasztott helyi önkormányzatoknak és képviselőtestületi tagoknak készített egy „kezdőcsomagot”, hogy megkönnyítse ismerkedésüket a hatályos jogszabályokkal, melyek nélkül munkájukat csak nehézkesen végezhetnék.

Újabb beadványok a Pro Civis részéről a kormányhivatalnak 
Számtalanszor leírtuk, hogy Szlovákiában szinte nemzeti sportnak számít a törvényszegés. Gyakran érinti ez az anyanyelvhasználati törvény megsértését, legyen szó magáncégekről vagy akár állami szervekről. Az sem titok, hogy a hivatali kétnyelvűség gyakorlatának betarttatását elsősorban a Pro Civis polgári társulás szokta számon kérni a kormányhivatalon.

Önkormányzati Szemle – idén is 
Ki fizesse meg a sok-sok szemét kezelésének árát? Ezzel a kérdéssel is foglalkozik folyóiratunk idei első száma, merthogy – a kormányzati ígéretek szerint – arra készülhetünk: többe fog kerülni a jelenleginél a hulladék lerakókon történő tárolása.

Minden aláírás számít! 
Április 3-án lezárul a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack) aláírásgyűjtése. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendjére tűzze az 50 millió őshonos nemzeti kisebbség, benne a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek európai uniós védelmének kérdését, egymillió aláírást kell összegyűjteni az Európai Unió tagállamaiban.

Elérhetőségek  
Pro Civis Polgári Társulás
Občianske združenie
930 40, Štvrtok na Ostrove 512
www.procivis.sk, procivis@procivis.sk

Fő támogatónk  

Facebook közösségünk  
Copyright © 2011 - PROCIVIS JMK media & productions, s.r.o.