Figyelő 

Januártól emelkednek a hulladéklerakás költségei 
Jócskán emelkednek januártól a hulladéklerakóra kerülő kommunális hulladék költségei. A lerakóra kerülő kommunális hulladék tonnájáért hét kategóriába sorolva kell majd illetéket fizetni, attól függően, mely településen a hulladék mennyi százalékát gyűjtik össze szétválogatva.

Zsebre megy - A hóeltakarítás már a települések kötelessége 
A közterületek tisztán tartása a legutóbbi törvénymódosítás következtében május óta már a helyi önkormányzatok kötelessége, s az újonnan munkába lépő településvezetők és képviselőtestületek nem egyszerű feladata lesz, hogy költségvetéseikben ezeknek a munkáknak a fedezetét megteremtsék.

Kezdőcsomag az újonnan megválasztott önkormányzatoknak 
A magyar nyelvű elektronikus törvénytár (www.torvenytar.sk) mellett időről időre nyomatott formában is kiadja a Pro Civis Polgári Társulás a helyi önkormányzatok munkáját leginkább érintő törvényeket. Most az újonnan megválasztott helyi önkormányzatoknak és képviselőtestületi tagoknak készített egy „kezdőcsomagot”, hogy megkönnyítse ismerkedésüket a hatályos jogszabályokkal, melyek nélkül munkájukat csak nehézkesen végezhetnék.

Újabb beadványok a Pro Civis részéről a kormányhivatalnak 
Számtalanszor leírtuk, hogy Szlovákiában szinte nemzeti sportnak számít a törvényszegés. Gyakran érinti ez az anyanyelvhasználati törvény megsértését, legyen szó magáncégekről vagy akár állami szervekről. Az sem titok, hogy a hivatali kétnyelvűség gyakorlatának betarttatását elsősorban a Pro Civis polgári társulás szokta számon kérni a kormányhivatalon.

Önkormányzati Szemle – idén is 
Ki fizesse meg a sok-sok szemét kezelésének árát? Ezzel a kérdéssel is foglalkozik folyóiratunk idei első száma, merthogy – a kormányzati ígéretek szerint – arra készülhetünk: többe fog kerülni a jelenleginél a hulladék lerakókon történő tárolása.

Minden aláírás számít! 
Április 3-án lezárul a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack) aláírásgyűjtése. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendjére tűzze az 50 millió őshonos nemzeti kisebbség, benne a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek európai uniós védelmének kérdését, egymillió aláírást kell összegyűjteni az Európai Unió tagállamaiban.

A VII. Önkormányzati Szabadegyetemről – pénteki nap 
Az előző évekhez hasonlóan az idén is tartalmas programmal és gondolatébresztő előadásokkal, eszmecserékkel várta résztvevőit az Önkormányzati Szabadegyetem, a dél-szlovákiai magyar polgármesterek és választott képviselők tanácskozása, amelyre október 12-14-én került sor a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban.

A VII. Önkormányzati Szabadegyetemről – szombati nap 
Az előző évekhez hasonlóan az idén is tartalmas programmal és gondolatébresztő előadásokkal, eszmecserékkel várta résztvevőit az Önkormányzati Szabadegyetem, a dél-szlovákiai magyar polgármesterek és választott képviselők tanácskozása, amelyre október 12-14-én került sor a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban.

VII. Önkormányzati Szabadegyetem 
Ahogyan az előző években, idén is tartalmas programmal és gondolatébresztő előadásokkal, eszmecserékkel várja a résztvevőket az Önkormányzati Szabadegyetem, a dél-szlovákiai magyar polgármesterek és választott képviselők tanácskozása, amelyre október 12-14-én kerül sor a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban.

Stabil finanszírozást akarnak az önkormányzatok 
A városok és falvak képviselői május 17-18-ai közgyűlésükön összegezték, hogy kitűzött céljaikból mit sikerült elérniük és új teendőket fogalmaztak meg. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása 28. közgyűlésén, Pozsonyban a leglényegesebb kérdésnek az önkormányzatok finanszírozását nevezték meg.

Elérhetőségek  
Pro Civis Polgári Társulás
Občianske združenie
930 40, Štvrtok na Ostrove 512
www.procivis.sk, procivis@procivis.sk

Fő támogatónk  

Facebook közösségünk  
Copyright © 2011 - PROCIVIS JMK media & productions, s.r.o.