Figyelő 

Tekintsék meg az Önkormányzati Szemle évzáró lapszámát!

Elektronikus formában is beolvashatnak látogatóink az Önkormányzati Szemle decemberi számába. Megtudhatják, milyen kérdésekkel foglalkozott a Pro Civis Polgári Társulás által szervezett VI. Önkormányzati Szabadegyetem, melyen idén is szép számban jelentek meg megyei és helyi önkormányzati képviselőink és tisztségviselőink.
Sok szó esett a tanácskozáson a határokon átnyúló magyar-magyar kapcsolatokról, társadalmi és gazdasági fejlesztési lehetőségekről, de településeink égető problémáiról is. Az utóbbiak közt eddig nem igazán taglalt témák is megjelentek. Többek közt például a településfejlesztési elképzelésekkel kapcsolatos tapasztalatok számos vonzata, valamint a főváros közeli nagyarányú betelepülések nem mindig kedvező következményeinek mérlegelése is terítékre került. Dunaszerdahely polgármestere olyan szempontok megfontolására is felhívta a figyelmet, amelyek záros határidőn belül a település jellegének és bevett önkormányzati tevékenységének megváltozásához vezethetnek. Az uniós politikát boncolgató tematikus blokkban a Szabadegyetem ezúttal az őshonos kisebbségi népcsoportok helyzetével és jogállásával foglalkozott. A téma szakértői és európai jelentéstevői számoltak be a kérdéskör európai kezeléséről, az egyes országokban létező konkrét önkormányzati modellekről, s bár sok eredményt nem tudtak felsorolni, a következetes küzdelem folytatását tűzték ki követendő politikai stratégiának.
Régiós barangolásaink újabb állomásain Pelsőc, Palást, Dercsika és Bodrogszerdahely önkormányzatainak problémáival és törekvéseivel ismerkedhetnek meg, megtudhatják, milyen konkrét projekteket indított útra a Magyar Nemzeti Kereskedőház ipolysági irodája, oktatási körképünkben pedig a bodrogközi magyar iskolák helyzete mellett a Dunaszerdahelyi járás magyar iskoláinak sorsát, a rozsnyói református iskolaközpontot és a szepsi Salkaházi Sára egyházi iskolaközpont kiépítésével kapcsolatos gondokat vázoljuk fel. Tanulságos olvasmányok ezek az írások, különösen az utolsóként említett, mert rávilágít arra is, milyen fontos a jó minőségű magyar nyelvű oktatás-nevelés szempontjából a helyi önkormányzat egyértelmű támogatása. Ha ez hiányzik, elbukhatnak a legjobb kezdeményezések is.
Az Önkormányzati Szemle mellékleteként megismerhetik a létező dél-tiroli autonómia alapszabályzatát – autonómiastatútumát – is, melyet azért is érdemes alaposan átnézni, mert megtudható belőle, hogyan fest egy több nemzetiségű közösség egyenrangú együttélésének komplex feltételrendszere.


Elérhetőségek  
Pro Civis Polgári Társulás
Občianske združenie
930 40, Štvrtok na Ostrove 512
www.procivis.sk, procivis@procivis.sk

Fő támogatónk  

Facebook közösségünk  
Copyright © 2011 - PROCIVIS JMK media & productions, s.r.o.