Figyelő 

A Kisebbségi Jogvédő Intézet felhívása elkobzott földek ügyében 
Diszkriminatív és európai uniós jogba ütköző lehet a 2003. évi szlovák kárpótlási törvény, amely csak a szlovák állampolgárságú és állandó lakóhellyel rendelkező személyeknek adott lehetőséget arra, hogy a második világháborút követő időszakban elkobzott termőföldek után kárpótlást igényeljenek az államtól.

Pályázat első világháborús emlékművek felújítására 
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a határon túli településeken felállított első világháborús emlékművek rendbetétele, felújítása, helyreállítása érdekében írt ki pályázatot, amelynek felhívását az alapkezelő internetes oldalán tették közzé. 500 ezer és 2 millió forint közötti összegre lehet pályázni, a cél pedig elsősorban a kistelepülések emlékműveinek rendbetétele.

Tekintsék meg az Önkormányzati Szemle évzáró lapszámát! 
Elektronikus formában is beolvashatnak látogatóink az Önkormányzati Szemle decemberi számába. Megtudhatják, milyen kérdésekkel foglalkozott a Pro Civis Polgári Társulás által szervezett VI. Önkormányzati Szabadegyetem, melyen idén is szép számban jelentek meg megyei és helyi önkormányzati képviselőink és tisztségviselőink.

A közbeszerzés törvényi feltételei – magyarul 
Törvénytárunkban mostantól a legfrissebb változatban érhető el a közbeszerzési törvény, amely számos módosításon esett át, ezért a törvényalkotó döntése értelmében új, teljes kiadásban (rekodifikáltan) került megjelentetésre.

Több erdélyi és a felvidéki petíció az EP előtt 
Az erdélyi, illetve a felvidéki magyarságot érő jogsértések miatt három ügyben négy petíció fekszik az Európai Parlament petíciós bizottságának asztalán, jelentette be Tőkés László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lapozzon bele az Önkormányzati Szemle őszi számába 
Újra belelapozhatnak az érdeklődők folyóiratunk, az Önkormányzati Szemle idei harmadik számába. Polgármestereink és választott képviselőink a lapot már kézhez kapták nyomtatott formában, a nagy nyilvánosság most az elektronikus változatban ismerkedhet meg annak tartalmával.

Beszámoló a VI. Önkormányzati Szabadegyetemről 
Október 13–15-e között tartotta a Pro Civis polgári társulás a nagymegyeri művelődési központban hatodik önkormányzati szabadegyetemét. A rendezvény iránt ezúttal is nagy volt az érdeklődés, hiszen a szabadegyetem egyedülálló fórum a maga nemében a Felvidéken.

A Pro Civis panaszai a kormányhivatalhoz 
117 beadvánnyal fordul a szlovák kormányhivatalhoz a Pro Civis polgári társulás. A panaszok a kisebbségi nyelvhasználati törvény be nem tartásának eseteit kérik számon a hivatalon. A polgári társulás munkatársai ezúttal a Nyugat-Szlovákiai Energetikai Vállalat ignoranciáját panaszolták be.

VI. Önkormányzati Szabadegyetem 
Idén is érdekes, gondolatébresztő előadásokkal és eszmecserékkel várja az érdeklődőket az Önkormányzati Szabadegyetem, a dél-szlovákiai magyar polgármesterek és választott képviselők tanácskozása.

A Munka Törvénykönyve - mától magyarul is! 
Alapvető rendelkezésében a munkajogi kódex lefekteti a munkáltatók és munkavállalók jogviszonyának általános feltételeit, az alapjogokat is beleértve, további szakaszaiban pedig részletesen szabályozza a különböző munkajogi viszonyokat, a belőlük fakadó, általánosan érvényes jogokat és kötelességeket, melyeket mindkét fél köteles tisztességesen teljesíteni. A jogszabály magyar nyelven a honlapunkon érhető el.

Elérhetőségek  
Pro Civis Polgári Társulás
Občianske združenie
930 40, Štvrtok na Ostrove 512
www.procivis.sk, procivis@procivis.sk

Fő támogatónk  

Facebook közösségünk  
Copyright © 2011 - PROCIVIS JMK media & productions, s.r.o.