Figyelő 

A közbeszerzés törvényi feltételei – magyarul 
Törvénytárunkban mostantól a legfrissebb változatban érhető el a közbeszerzési törvény, amely számos módosításon esett át, ezért a törvényalkotó döntése értelmében új, teljes kiadásban (rekodifikáltan) került megjelentetésre.

Több erdélyi és a felvidéki petíció az EP előtt 
Az erdélyi, illetve a felvidéki magyarságot érő jogsértések miatt három ügyben négy petíció fekszik az Európai Parlament petíciós bizottságának asztalán, jelentette be Tőkés László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lapozzon bele az Önkormányzati Szemle őszi számába 
Újra belelapozhatnak az érdeklődők folyóiratunk, az Önkormányzati Szemle idei harmadik számába. Polgármestereink és választott képviselőink a lapot már kézhez kapták nyomtatott formában, a nagy nyilvánosság most az elektronikus változatban ismerkedhet meg annak tartalmával.

Beszámoló a VI. Önkormányzati Szabadegyetemről 
Október 13–15-e között tartotta a Pro Civis polgári társulás a nagymegyeri művelődési központban hatodik önkormányzati szabadegyetemét. A rendezvény iránt ezúttal is nagy volt az érdeklődés, hiszen a szabadegyetem egyedülálló fórum a maga nemében a Felvidéken.

A Pro Civis panaszai a kormányhivatalhoz 
117 beadvánnyal fordul a szlovák kormányhivatalhoz a Pro Civis polgári társulás. A panaszok a kisebbségi nyelvhasználati törvény be nem tartásának eseteit kérik számon a hivatalon. A polgári társulás munkatársai ezúttal a Nyugat-Szlovákiai Energetikai Vállalat ignoranciáját panaszolták be.

VI. Önkormányzati Szabadegyetem 
Idén is érdekes, gondolatébresztő előadásokkal és eszmecserékkel várja az érdeklődőket az Önkormányzati Szabadegyetem, a dél-szlovákiai magyar polgármesterek és választott képviselők tanácskozása.

A Munka Törvénykönyve - mától magyarul is! 
Alapvető rendelkezésében a munkajogi kódex lefekteti a munkáltatók és munkavállalók jogviszonyának általános feltételeit, az alapjogokat is beleértve, további szakaszaiban pedig részletesen szabályozza a különböző munkajogi viszonyokat, a belőlük fakadó, általánosan érvényes jogokat és kötelességeket, melyeket mindkét fél köteles tisztességesen teljesíteni. A jogszabály magyar nyelven a honlapunkon érhető el.

Elérhető a hulladéktörvény magyar nyelven is 
Törvénytárunkban mostantól a teljes hulladékgazdálkodási törvény olvasható magyar nyelven is. Fontos jogszabályról van szó, szinte nincs ember, akinek az életét ne érintené az idén életbe lépett, júliustól „élesben” hatályos szabályozás, mely teljes egészében igazodik az EU közös hulladékgazdálkodási jogrendjéhez.

Dél-Tirol, a működő autonómia 
Megfoghatatlan félelmek, rossz beidegződések helyett tényismeretre van szükségünk. Az autonómia mint együttélési forma kiátkozása helyett annak megismerése lehet célravezető. A többnemzetiségű régiókban, különösen a történelmi traumákkal terheltekben, csak az autonómia jelentheti a modus vivendit.

Pályázat: Megnyílt a 2014/2020-as időszak magyar-szlovák határmenti térség fejlesztésére vonatkozó első pályázati felhívása az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében 
Az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program a 2014-2020 időszakban a korábbi Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 folytatása. A program célja, hasonlóan elődjéhez, a magyar-szlovák határtérség fejlesztése. Az új program összeállítása során felmértük a határtérségben élők igényeit, és azokat figyelembe véve választotta ki a programozásért felelős bizottság (Task Force) azokat a prioritási tengelyeket és specifikus célokat, amelyek a program gerincét alkotják.

Elérhetőségek  
Pro Civis Polgári Társulás
Občianske združenie
930 40, Štvrtok na Ostrove 512
www.procivis.sk, procivis@procivis.sk

Fő támogatónk  

Facebook közösségünk  
Copyright © 2011 - PROCIVIS JMK media & productions, s.r.o.