Figyelő 

Anyakönyvi szolgáltatások elektronikusan 
A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma a bürokrácia csökkentése érdekében arra készül, hogy elektronizálja az anyakönyvi szolgáltatásokat.

Hogyan mondjuk magyarul? 
Kérdéssel fordult hozzánk egyik iskolánk igazgatója, s az iránt érdeklődött, hogyan is kellene helyesen magyarra fordítani az alsó tagozat negyedik osztályosainak év végi bizonyítványa záradékában a „Žiak získal primárne vzdelanie.” összegező szóbeli értékelést.

Módosítanák a saját törvényüket 
Arra kéri a kormányt az SDKÚ-DS egyik alelnöke, hogy sürgősséggel módosítsa a szociális szolgáltatásokról szóló törvényt, s a költségtérítésről szóló rendelkezésének hatályba lépését halassza el 2013. december 31-ére.

Új törvények honlapunkon 
A Pro Civis Polgári Társulás jogász és nyelvész munkatársai jóvoltából gazdagodott honlapunk „törvények” rovata.

Az önkormányzatok gazdasági feladatai a második negyedévben 
Az önkormányzatok gazdálkodását több törvény szabályozza. Közülük legfontosabbak a Törvénytár 369/1990. számú törvénye a községi önkormányzatokról, a Tt. 583/2004. számú törvénye a területi önkormányzatok költségvetési rendjéről, a Tt. 523/2004. számú törvénye a közigazgatás költségvetési szabályzatáról, valamint a Törvénytár 138/1991. számú törvénye a községek vagyonáról az érvényes módosítások értelmében.

Határellenőrzésre készülnek a lengyelek 
Tegye rendbe mindenki az utazáshoz szükséges okmányát (útlevél, személyazonossági
igazolvány), ha a közelgő hetekben Lengyelországba kíván utazni – figyelmeztet a szlovák belügyi tárca.

Belügyminisztériumi figyelmeztetés: útlevél kell a csecsemőknek is 
2012. június 26-án lép életbe az Európai Unió új rendelete, amely arra kötelezi a tagországokat, hogy az útlevelet „individuális útiokmányként” kezeljék.

Az önkormányzatok több pénzt szeretnének 
Az önkormányzatok költségvetéséből idén legalább 30 millió euró hiányzik ahhoz, hogy a jogköreiknek és hatásköreiknek megfelelően teljesítsenek. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának kongresszusa ezért alapvetően azt várja el a kormánytól, hogy konkretizálni fogja: melyek azok a közszolgáltatások, amelyeket mindenképpen nyújtaniuk kell, milyen mértékben, s ehhez a kívánatos forrásokat is megteremti.

Esély a közkönyvtáraknak? 
Szlovákia a gazdasági válság ellenére sem feledkezhet meg a kultúráról, a különböző kulturális aktivitások támogatásáról – mondta Robert Fico azt követően, hogy beiktatta hivatalába a régi-új kulturális minisztert, Marek Maďaričot.

Szélessávú internet uniós támogatással 
A Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériuma tette közzé azt a felhívást, amely pályázati lehetőséget kínál az informatikai hálózat fejlesztésére azzal a céllal, hogy a kisebb települések is hozzájuthassanak a szélessávú internethez.

Elérhetőségek  
Pro Civis Polgári Társulás
Občianske združenie
930 40, Štvrtok na Ostrove 512
www.procivis.sk, procivis@procivis.sk

Fő támogatónk  

Facebook közösségünk  
Copyright © 2011 - PROCIVIS JMK media & productions, s.r.o.