Figyelő 

Büntethető a kisebbségi nyelvhasználat elmulasztása 
Július elsején lép hatályba a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvény legutóbbi módosítása, amely a Szlovák Köztársaság államnyelvéről szóló törvényhez hasonlóan pénzbüntetést helyez kilátásba az önkormányzatoknak és más jogi személyeknek, amennyiben az emberi életre, egészségre, illetve a polgárok vagyonának biztonságára vonatkozó figyelmeztetéseket, felhívásokat nem teszik közzé az államnyelv mellett a kisebbségek nyelvén is. A büntetés felső határa 2 500 euró.

Felhívás a Nemzet Kenyere Ünnepére 
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és önkormányzata az idén is meghirdette a Nemzet Kenyere Ünnepét, amely a nemzeti összetartozás programja, jelképe kíván lenni.

Útlevél kell a kisgyermekeknek is 
Az öt éven aluli gyermekek is csak saját útlevéllel utazhatnak külföldre. Csehországba, Olaszországba, Hollandiába és Litvániába másként már be sem engedik őket.

Nem minden valuta váltható vissza Szlovákiában 
A Szlovák Köztársaság Nemzeti Bankja a közelgő turistaszezon előtt arra figyelmezteti a külföldi útra készülő polgárokat, hogy Szlovákiában nem minden külföldi valuta váltható vissza.

Az önkormányzat köteles fizetni az amatőr kulturális rendezvények jogdíjait 
A Szlovák Szerzői Jogvédő Hivatal (SOZA) lecsapott a falusi amatőr kulturális rendezvényekre. Büntetőkamatokkal együtt hajtja be Pohorelá községen a Mikulás-napi és anyák napi rendezvényen az iskolás gyerekek által előadott népdalok szerzői jogdíját (60 eurót).

Nem privatizálják a hőszolgáltatást és a buszközlekedést 
Úgy döntött Robert Fico kormánya, hogy megszünteti elődje privatizációs döntéseit, így a szlovákiai hőszolgáltatók és autóbusz-közlekedési vállalatok állami részesedései a Nemzeti Vagyonalap kezében maradnak.

Egyablakos ügyintézés Szlovákiában is 
Magyarországhoz hasonló „földrengés” várható Szlovákiában is Robert Kaliňák belügyminiszter elképzelései szerint: az úgynevezett egyablakos ügyintézési formát akarja bevezetni a tárca, ami azt jelenti, a jelenlegi 1660 állami hivatalból 2014-re összesen 137 marad.

Anyakönyvi szolgáltatások elektronikusan 
A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma a bürokrácia csökkentése érdekében arra készül, hogy elektronizálja az anyakönyvi szolgáltatásokat.

Hogyan mondjuk magyarul? 
Kérdéssel fordult hozzánk egyik iskolánk igazgatója, s az iránt érdeklődött, hogyan is kellene helyesen magyarra fordítani az alsó tagozat negyedik osztályosainak év végi bizonyítványa záradékában a „Žiak získal primárne vzdelanie.” összegező szóbeli értékelést.

Módosítanák a saját törvényüket 
Arra kéri a kormányt az SDKÚ-DS egyik alelnöke, hogy sürgősséggel módosítsa a szociális szolgáltatásokról szóló törvényt, s a költségtérítésről szóló rendelkezésének hatályba lépését halassza el 2013. december 31-ére.

Elérhetőségek  
Pro Civis Polgári Társulás
Občianske združenie
930 40, Štvrtok na Ostrove 512
www.procivis.sk, procivis@procivis.sk

Fő támogatónk  

Facebook közösségünk  
Copyright © 2011 - PROCIVIS JMK media & productions, s.r.o.