Figyelő 

Államtitkár vagy kormánybiztos felügyeli az átvilágítást 
Szeptember végéig nevezi ki a kormány a belügyminisztérium harmadik államtitkárát, avagy egy újabb kormánybiztost, akinek az lesz a feladata, hogy felügyelje az önkormányzatok hatás- és jogköreinek, illetve azok finanszírozásának átvilágítását – jelentette be Robert Fico.

Megoldás helyett populizmus: önkormányzati gond maradt a szociális ellátás finanszírozása 
Ficóék lesöpörték az asztalról az SDKÚ-DS módosító javaslatát, melynek értelmében 2014-re tolták volna ki az 50/2012-es szociális szolgáltatásokról szóló törvény hatályba lépésének időpontját. Saját módosítást nyújtottak be (szokatlanul egy másik törvény módosításának részeként), amely megszüntette az 50 %-os önrész kötelező megszabását a szociális otthonok és intézetek lakói számára. Egyúttal megígérték egy új, átfogó szociális törvény mielőbbi kidolgozását, amely megoldja majd a finanszírozási gondokat, konkrét időpontot azonban nem szabtak meg.

Az önkormányzatok gazdasági feladatai a harmadik negyedévben 
A harmadik negyedévben gazdasági szempontból az önkormányzatok fontos feladatai közé tartozik az első félév könyvelési zárásának elkészítése a Törvénytár 431/2002 számú törvényének, a könyvelésről, értelmében, valamint az önkormányzat féléves gazdálkodásának a kiértékelése, melyet a Törvénytár 583/2004 sz. törvénye szabályoz a területi önkormányzatok költségvetési szabályzatáról érvényes módosításai értelmében.

Büntethető a kisebbségi nyelvhasználat elmulasztása 
Július elsején lép hatályba a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvény legutóbbi módosítása, amely a Szlovák Köztársaság államnyelvéről szóló törvényhez hasonlóan pénzbüntetést helyez kilátásba az önkormányzatoknak és más jogi személyeknek, amennyiben az emberi életre, egészségre, illetve a polgárok vagyonának biztonságára vonatkozó figyelmeztetéseket, felhívásokat nem teszik közzé az államnyelv mellett a kisebbségek nyelvén is. A büntetés felső határa 2 500 euró.

Felhívás a Nemzet Kenyere Ünnepére 
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és önkormányzata az idén is meghirdette a Nemzet Kenyere Ünnepét, amely a nemzeti összetartozás programja, jelképe kíván lenni.

Útlevél kell a kisgyermekeknek is 
Az öt éven aluli gyermekek is csak saját útlevéllel utazhatnak külföldre. Csehországba, Olaszországba, Hollandiába és Litvániába másként már be sem engedik őket.

Nem minden valuta váltható vissza Szlovákiában 
A Szlovák Köztársaság Nemzeti Bankja a közelgő turistaszezon előtt arra figyelmezteti a külföldi útra készülő polgárokat, hogy Szlovákiában nem minden külföldi valuta váltható vissza.

Az önkormányzat köteles fizetni az amatőr kulturális rendezvények jogdíjait 
A Szlovák Szerzői Jogvédő Hivatal (SOZA) lecsapott a falusi amatőr kulturális rendezvényekre. Büntetőkamatokkal együtt hajtja be Pohorelá községen a Mikulás-napi és anyák napi rendezvényen az iskolás gyerekek által előadott népdalok szerzői jogdíját (60 eurót).

Nem privatizálják a hőszolgáltatást és a buszközlekedést 
Úgy döntött Robert Fico kormánya, hogy megszünteti elődje privatizációs döntéseit, így a szlovákiai hőszolgáltatók és autóbusz-közlekedési vállalatok állami részesedései a Nemzeti Vagyonalap kezében maradnak.

Egyablakos ügyintézés Szlovákiában is 
Magyarországhoz hasonló „földrengés” várható Szlovákiában is Robert Kaliňák belügyminiszter elképzelései szerint: az úgynevezett egyablakos ügyintézési formát akarja bevezetni a tárca, ami azt jelenti, a jelenlegi 1660 állami hivatalból 2014-re összesen 137 marad.

Elérhetőségek  
Pro Civis Polgári Társulás
Občianske združenie
930 40, Štvrtok na Ostrove 512
www.procivis.sk, procivis@procivis.sk

Fő támogatónk  

Facebook közösségünk  
Copyright © 2011 - PROCIVIS JMK media & productions, s.r.o.